Vitamin AD3EC i AD3EB

Sta je neophodno za dobru kondiciju ptica

Vitamin A ucestvuje u formiranju i zaštiti membrana unutar organizma. Zbog nedostatka česte su infekcije, posebno očiju te disajnog i reprodukcijskog sistema. Nalazimo ga u povrću i vitaminskim preparatima. Sjemenje ima nizak sadržaj A vitamina .

Vitamin D3 neophodan je za apsorbciju kalcija u organizmu. Mekana struktura kostiju, oslabljeni živci i mišići, poteškoće u formiranju jaja znak su nedostatka vitamina D3. Prirodno sintetizirani vitamin dobije se kroz djelovanje ultraljubičastog svjetla na perje. To se postiže pomoću sunčeve svjetlosti ili specijalnih svjetiljki. Ima ga u mlijeku.

Vitamin E djeluje kao antioksidant, sprječava trovanje krvi, potpomaže metabolizam i rast. Pospješuje plodnost. U kombinaciji sa a,D3 pospjesuje polni nagon i zelju za parenjem.Bolesti bubrega i slaba plodnost neki su od uzroka nedostatka ovoga vitamina. Vitaminski preparati ili dodaci jedini su siguran izvor.

Vitamin C osigurava zdravu kožu i štiti od infekcija. Zbog nedostatka su česte kožne infekcije. Iako većina vrsta svoje potrebe za C vitaminom zadovoljava sintezom u organizmu, nekim vrstama koje se hrane voćem potrebni su dodatci. Većina vitaminskih preparata sadrži potrebne doze C vitamina.Sadrži ga razno povrće i limunasto voće.

Vitamin B (B1, B2, B6, B12) dobri su za metabolizam i potrebni su za rast i razvoj perja, razvoj  nervnog sistema, pomažu u sprječavanju anemije. Nedostatak uzrokuje gubitak apetita i kondicije, nedostatak vitamina B12a  uzrokuje nervne poremećaje. Ima ga u zelenoj hrani. Klijavo sjeme i dodatci na bazi kvasca su dobrodošli.Koristi se kod peradi zbog bolje oplodjenosti jaja.To svakako vazi i za pticiji svijet.Kombinacija B kompleksa,sa vitaminom D3EC ,ima znacajnu ulogu u metabolizmu masti,ugljenih hidrata,proteina,vitamina i mikroelemenata u pravilnom razvoju jedinki ,kao i pravilnoj kalcifikaciji,i zastiti protiv infekcija.Primjenjuje se kod svih zivotinja u fazi rasta,stresnim situacijama,prilikom transporta,promjene mjesta itd.

AD3EC ili AD3EB mozete kupiti u poljoprivrednim apotekama,po vrlo povoljnim cijenama.

~ од tiho на 9. јануара 2011..

Постави коментар